Revista CERNA

Artigos de Agroecoloxía. Revista CERNA, medio ambiente e ecoloxismo da man de ADEGA

TRIBUNA DA CONVIDADA: A reforma da política agraria común

Lidia Senra

CERNA Nº 7 - -

Páx. 6

A nova PAC vai xerar labregos e labregas cada vez máis arruinados; unha alimentación cada vez máis cargada de residuos de abonos químicos, fitosanitarios ou hormonas; medio ambiente máis deteriorado; o medio rural cada día máis despoboado e as axudas estructurais para os países máis ricos e desenvolvidos.

AGROECOLOXÍA: e desenvolvemento rural

Fernando Malvar e Isabel Torres

CERNA Nº 7 - -

Páx. 8-9

Hai que considerar a importancia dos ecosistemas e non só o aumento da producción, sendo esta última a liña seguida polo pensamento agronómico-tecnicista-parcelario e a economía clásica, por iso é necesario mudar a dirección do actual modelo de desenvolvemento agrario.

O uso dos xurros mitiga o impacto ambiental no agro galego

Juan Castro Insua

CERNA Nº 55 - .

Páx. 38 - 41

O autor sostén que a actividade agrogandeira actual na Galiza presenta un impacto ambiental menor que o doutras agriculturas de referencia grazas ao mantemento da integración da actividade agrícola e gandeira pola vía do uso dos xurros como fertilizante. Así mesmo, avoga polo mantemento e mellora deste modelo, promovendo a valorización do xurro como un importante recurso económico e ambiental e evitando que pase a ser considerado como un residuo.

A cooperativa de agricultura ecolóxica Raínha Lupa. Avolta dos normandos a Quilmas

Lucía Ferreira e Xosé Manuel Casais

CERNA Nº 58 - Crónica: O incerto futuro de ENCE en Galiza

Páx. 30 - 31

Nesta pequena aldea, saqueada no pasado polos normandos, as industrias acuícolas pretenderon expandirse máis do que xa o fan colonizando uns fértiles terreos agrarios. Ante esta situación os veciños rebeláronse formado unha cooperativa para a xestión común do territorio, volvendo cultivar as terras coma no pasado, obtendo así beneficios ao tempo que conservan as terras en propiedade e o medio natural en bo estado de conservación

Agricultura ecolóxica e conservación do ecosistema agrario tradicional na Limia

Manuel García

CERNA Nº 59 - Mar: do litoral ás profundidades

Páx. 38 - 39

O agro tradicional proporcionou alimentos e outros bens necesarios de xeito continuado durante séculos, grazas á sabedoría acumulada xeración tras xeración. Os labregos souberon crear un sistema cíclico e autosuficiente en perfecta harmonía coa natureza. Unha obra de arte cun valor monumental moi pouco valorado e respectado polo “galego sapiens” das últimas décadas, obsesionado forzosamente cara a un produtivismo insustentábel de nefastos efectos secundarios para o medio ambiente, a saúde dos consumidores e do propio agricultor.

Novos aires para os transxénicos

Plataforma galega antitransxénicos (PGA)

CERNA Nº 63 - Galiza: Territorio agredido

Páx. 32 - 34

A CE deixou a liberdade dos estados a posibilidade de apostar polo transxénicos ou rexeitalos o que vai comprometer a Galiza xa que a postura do estado español e claramente favorable a estes produtos inda que non o manifesten xa que é o estado con maior número de ha dedicadas a este tipo de cultivos. A PGA solicitoulle o goberno galego que declarara Galiza como territorio libre de transxénicos como xa teñen feito noutros lugares como a Illa de Madeira, o goberno galego non acaba de adoptar unha postura clara, so o BNG se comprometeu a apoiar a PGA para loitar xuntos contra a proliferación deste produtos no noso territorio e con propostas como a prohibición dos alimentos modificados xeneticamente ou alimentados con penso transxénico, nos centros escolares, hospitalarios e outros servizos rexidos pola administración do noso país.

Revista CERNA
Travesa de Basquiños, nº 9 baixo. 15704 Santiago de Compostela
Tlf/Fax: 981 570 099 Email:cerna@adega.gal
Edición: Ronda Fontiñas, 180 Entrechán. 27002 Lugo
Tlf: 982 240 299 Email: cerna@adega.gal